Sådan bager du en kage der skal betrækkes med fondant

Sådan bager du en kage der skal betrækkes med fondant

Det er vigtigt at få bagt en kage med flotte og glatte flader, så du sikrer et godt resultat, når kagen skal pyntes med fondant.

Får du bagt en kage der smuldrer, eller der har skæve kanter, vil kagen også fremstå skæv når den pyntes, og det kan være svært at stable kagen i flere lag.

C:\Users\Malene og Søren\Desktop\Manualer til fondant kager\Billeder\Til brug i manual\IMG_4227.JPG

Når du vælger en bageform, er det vigtigt, den har helt lige og faste sider. Pas på med at bruge silikone forme, da de tit vil få en skæv kant i siderne, når kagen hæver i ovnen. Selv bruger jeg formene fra “PME”. De er utrolig robuste, og har non-stick belægning, så kagen lettere slipper formen, når den er bagt. De passer sammen størrelsesmæssigt (der er ca. 5 cm forskel fra én størrelse til den næste), hvilket giver et flot resultat hvis du skal lave kager i flere etager.

Hvor meget kage skal du bage?

Inden du går i gang med at bage kagen, så er det en god idé at gøre dig klart, hvor mange personer der skal bages kage til, så du vælger den rigtige størrelse form. Der er nok af ting at tage med i regnestykket, så giv det en tanke, hvilket selskab der er tale om, og hvad gæsterne har spist inden de når til kagen.

Her er en vejledende tabel, der kan give dig en retningslinje for, hvor mange personer der er til i de forskellige størrelser forme. Beregningen er lavet ud fra, at kagen er ca. 7,5 – 8 cm høj. I vejledningen er oplyst to tal. Det lave tal er hvis kagen serveres til f.eks. en reception eller havefest, hvor der ikke serveres andet end kage. Det høje tal er hvis kagen serveres efter en 3-retters menu.

Rund form ø=diameter Antal serveringer
10 cm 3-4
15 cm 7-9
20 cm 12-15
25 cm 20-25
30 cm 28-35
35 cm 38-48
40 cm 50-62
Kvadratisk form Antal serveringer
10 cm 4-5
15 cm 9-11
20 cm 16-20
25 cm 25-30
30 cm 36-45
35 cm 49-61
40 cm 64-80
Hjerte form Antal serveringer
15 cm 7
20 cm 12
25 cm 17
31 cm 27
36 cm 37

Hvilken kage skal du bage?

Når den rette form er fundet, skal du beslutte hvilken kage du vil bage. Du bestemmer som udgangspunkt selv, hvilken kage du vil bage. Den skal blot være fast i det, så den ikke synker sammen når du pynter den. For at kunne skære kagen op i lagkagebunde er det en god idé, at der ikke er for store stykker af f.eks. nødder i. Du kan sagtens lave en kage med f.eks. nødder, men bare sørg for at få dem hakket fint. Der er to forskellige måder at bage kagen på. Enten bages lagkagebunde én ad gangen til du har tre i samme størrelse, eller du kan bage en hel kage og dele den op i tre lagkagebunde, når kagen er blevet kold. Jeg foretrækker at bage lagkagebundene som en almindelig kage og dele den op i tre bagefter. Det giver et mere ensartet og lige udseende på alle bundene, og det letter arbejdet med at få siderne til at være snor lige, når fondanten kommer på.

Klargøring af formen

Der er flere måder du kan sikre dig, at du kan få kagen ud af formen, når kagen er bagt. Uanset om du bruger en almindelig form eller en springform kan du enten:

Smøre bageformen med margarine i bunden og klippe et stykke bagepapir (så det fylder hele bunden) og lægge bagepapiret ovenpå. Herefter fyldes formen med dej.

C:\Users\Malene og Søren\Desktop\Manualer til fondant kager\Billeder\Til brug i manual\IMG_4246.JPG

Bake Easy slip-let spray

Eller du kan spraye din form med fedtstof. Hold sprayen 15-20 cm fra formen og spray i et jævnt lag rundt i hele formen – laget skal være meget tyndt og må ikke være dækkende. Herefter fyldes formen med dej.

Jeg bruger ”Bake Easy” fra Wilton.

Den sidste metode er at foretrække, da du her er sikker på, at der ikke sidder kage tilbage i formen.

 

C:\Users\Malene og Søren\Desktop\Manualer til fondant kager\Billeder\Til brug i manual\IMG_4249.JPG

Fyld dejen i formen til 2,5-3 centimeter fra kanten og bag den efter opskriftens anvisninger.

Hvis du skal bage en kage der er over 25 cm i diameter eller i længden, vil kagen skulle have længere tid i ovnen end opskriften anviser, og det kan være en idé at skrue lidt ned for temperaturen i forhold til opskriften. Det er ikke unormalt at en kage i en form på 35 cm skal have 2,5 time selvom der står en time i opskriften.

C:\Users\Malene og Søren\Desktop\Manualer til fondant kager\Billeder\Til brug i manual\IMG_4260.JPG C:\Users\Malene og Søren\Desktop\Manualer til fondant kager\Billeder\Til brug i manual\IMG_4286.JPG

Lad kagen afkøle i formen inden du vender bunden i vejret og stiller kagen på en plan overflade. Når du kan røre ved formen uden at brænde dig, kan du forsigtigt lirke kagen ud ad kageformen. Lad kagen stå med bunden i vejret til den er kølet helt af.

C:\Users\Malene og Søren\Desktop\Manualer til fondant kager\Billeder\Til brug i manual\IMG_4338.JPG C:\Users\Malene og Søren\Desktop\Manualer til fondant kager\Billeder\Til brug i manual\IMG_4358.JPG

Når kagen er helt kold kan du skære den op, eller komme den i en pose og fryse den, hvis kagen er bagt i god tid og først skal bruges senere.

At skære kagen til lagkagebunde:

Kagen skæres op ved at stille den med den lige side nedad. Lav et rids med en brødkniv ind i kagen lige under det sted hvor du kan se kagen er hævet fra (kagen vil typisk bule ud fra det sted). Indstil kagedeleren i samme højde som ridsen og ”kør” fra side til side med kagedeleren, mens du trækker ind mod dig selv. Bliv ved til kagen er skåret op. Nu er toppen skåret af, og du står nu med en helt lige kage. Du kan nu vælge at gå videre til ”opsmørring” af kagen”, eller du kan vælge at skære kagen op i lagkagebunde og komme fyld i kagen.

C:\Users\Malene og Søren\Desktop\Manualer til fondant kager\Billeder\IMG_4403.JPG C:\Users\Malene og Søren\Desktop\Manualer til fondant kager\Billeder\IMG_4417.JPG

Ønskes lagkagebunde til en kage med fyld, gentages ovennævnte princip. Skær et rids 1/3 fra toppen og brug kagedeleren til at skære kagen op med.

C:\Users\Malene og Søren\Desktop\Manualer til fondant kager\Billeder\IMG_4420.JPG C:\Users\Malene og Søren\Desktop\Manualer til fondant kager\Billeder\IMG_4427.JPG C:\Users\Malene og Søren\Desktop\Manualer til fondant kager\Billeder\IMG_4439.JPG

Flyt kagebunden og del resten af kagen ca midt over.

C:\Users\Malene og Søren\Desktop\Manualer til fondant kager\Billeder\IMG_4440.JPG C:\Users\Malene og Søren\Desktop\Manualer til fondant kager\Billeder\IMG_4443.JPG C:\Users\Malene og Søren\Desktop\Manualer til fondant kager\Billeder\IMG_4453.JPG

Jeg anbefaler at du bruger en kagedeler for at få det bedste resultat. Skæres kagen op på øjemål med en kniv, risikerer du at det bliver skævt – og du har kun ét forsøg!

Har du ikke en kagedeler, eller bager du en kage der er for stor til at kunne anvende en kagedeler, så brug da en brødkniv. Lav et lille rids hele vejen rundt om kagen. Det er vigtigt, at ridsen har samme højde hele vejen rundt (brug evt. en klods i den ønskede højde til at støtte kniven så du ikke skærer skævt). Skær nu dybere ind i kagen efter det rids der lige er skåret i kagen – bliv ved med at skære dybere og dybere hele vejen rundt, til kagen er skåret helt over.

At komme fyld i kagen:

Tag en lagkagebund og læg den på det kagefad, hvor du ønsker kagen skal stå. Brug et fad uden kanter, så letter det arbejdet når fondanten skal på.

C:\Users\Malene og Søren\Desktop\Manualer til fondant kager\Billeder\IMG_4456.JPG

Kom fyldet oven på bunden og glat det ud, så det flugter med kanten. Jeg bruger en paletkniv, men du kan sagtens bruge en almindelig kniv. Pas på med at der ikke kommer for meget ud på kanten af kagen. Fondanten, som kagen senere skal betrækkes med, kan ikke tåle at komme i kontakt med bær, frugtsaft og fløde, da ”syren” vil få det til at smelte. Læg næste kagebund oven på og kom fyld i og afslut med den sidste kagebund.

C:\Users\Malene og Søren\Desktop\Manualer til fondant kager\Billeder\IMG_4461.JPG C:\Users\Malene og Søren\Desktop\Manualer til fondant kager\Billeder\IMG_4464.JPGC:\Users\Malene og Søren\Desktop\Manualer til fondant kager\Billeder\IMG_4465.JPG

Skrab eventuelt overskydende fyld af, så det flugter, og der bliver en helt lige kant. Lad kagen stå og ”sætte sig” i køleskabet – gerne til dagen efter så fyldet er stivnet lidt. Nu kan du opsmørre din kage.

C:\Users\Malene og Søren\Desktop\Manualer til fondant kager\Billeder\IMG_4474.JPG

Opsmørring af kagen:

Jeg bruger denne opskrift:

100 g usaltet smør ved stue temperatur

100 g flormelis.

Røres sammen med en elpisker. Bliv ved til det bliver blødt og hænger sammen (det kan tage nogle minutter)

Hvis du bruger en anden opskrift på smørcreme, er det vigtigt at den ikke indeholder vand, bær, fløde eller frugtsaft, da det får fondanten til at smelte. Du kan f.eks. bruge royal icing eller Nutella i stedet for.

Påsmør et tyndt lag smørcreme på hele kagen. Det gøres dels for at få fondanten til at ”klæbe” sig fast til kagen og dels for at ”lukke” eventuelle syreholdige ingredienser inde, så det ikke kommer i kontakt med fondanten. Så det er vigtigt at hele kagen er dækket med et lille lag.

Her er det også vigtigt at få glattet smørcremen jævnt ud så det ikke kommer ”buler” på kagen. Brug f.eks. en paletkniv til at glatte det pænt ud med.

C:\Users\Malene og Søren\Desktop\Manualer til fondant kager\Billeder\IMG_4599.JPG C:\Users\Malene og Søren\Desktop\Manualer til fondant kager\Billeder\IMG_4605.JPG C:\Users\Malene og Søren\Desktop\Manualer til fondant kager\Billeder\IMG_4607.JPG

Stil kagen på køl i ca. 15 min så smørcremen stivner. Det gør arbejdet med at overtrække kagen nemmere.

Du er nu klar til at betrække kagen med fondant, hvilket du kan læse meget mere om i vores næste guide.